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STATUS  

1. Question: My “Short Sale” MLS listing has an offer on it that is being 

considered for approval by the lender; what status should my listing be in?  

Answer:  When a “Short Sale” listing has an accepted offer signed by both the 

buyer and the seller, and is waiting for approval from the lender, and/or using the 

AAR Multiple Counter Offer and/or the AAR Short Sale Addendum the listing 

MUST be put into UCB, CCBS or Pending status.  (Note: Any subsequent offer 

would be accepted in a back-up position.  This approach will prevent the seller 

from selling the house more than once.  Talk to your broker for more 

clarification.)  

Note:  Some agents have been submitting offers directly to the lender without the 

seller signing or acknowledging the offer.  There may be some potential 

problems with this approach and you should carefully review the REALTOR® 

Code of Ethics-Article 1 and Standard of Practice 1-6 and talk to your broker for 

more clarification.   

 

LIST PRICE 

1. Question: What are the list price requirements for a “Short Sale”? 

 

Answer:  Rule 8.11 of the ARMLS Rules and Regulations states: Listing Price 

Specified. The full gross listing price stated in the listing agreement will be 

included in the information published in the MLS compilation of current 

listings unless the property is subject to auction. If a property will only be 

sold by auction, the Listing must state whether the Listing has a reserve price or 

that the property will be sold at auction without reserve. 

 

What does this mean?  The rule only calls for the listing to have the same price 

that was agreed upon in the listing contract.  The price could also have been 

modified via a price change form.  There are no other special rules governing the 

list price of a Short Sale Property. 

 

2. Question:  Isn’t the agent being unethical by listing the property for a price 

below what they or the lender will accept?  

 

Answer:  ARMLS Rule 17.2 states: Complaints of Unethical Conduct and 

Arbitration Requests. ARMLS may refer complaints of unethical conduct and 

http://www.realtor.org/governance/governing-documents/the-code-of-ethics#DutiestoCandC
http://www.realtor.org/governance/governing-documents/the-code-of-ethics#DutiestoCandC
http://www.armls.com/docs/data-integrity/armls-rules-regulations.pdf?sfvrsn=10
http://www.armls.com/docs/data-integrity/armls-rules-regulations.pdf?sfvrsn=10
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requests for arbitration to the Association from which the Subscriber receives 

MLS service. 

What does this mean?   If you feel that another agent has been unethical in 

dealing with you or your clients, you or your client may file an ethics complaint 

with the local association.  ARMLS does not hear ethics complaints, nor does 

ARMLS directly file complaints with the local associations.  An ARMLS referral 

means that we will inform the Subscriber, when appropriate, of their option to file 

an ethics complaint with their local association. 

 

COMMISSION   The policy allowing for conditional commissions to be offered through 

the MLS (instituted on 3/10/09) has been revoked effective 6/24/09.  No conditions on 

the commission may be portrayed through the MLS. 

Background 

At the May 2009 NAR Mid Year Conference, ARMLS with the support of many 

large and small MLSs around the country, appealed the decision made by the 

NAR during the November 2008 Conference to mandate that if an MLS requires 

disclosure of a listing being a potential Short Sale, that it must also allow any 

potential reduction of commission required by the lender to be disclosed through 

the listing in the MLS. 

 

The outcome of the appeal resulted in the aforementioned commission rule being 

reclassified as an optional rule instead of a mandatory rule.  At the May 2009 

ARMLS Board of Directors meeting, the Board voted to return ARMLS to its 

original policy of not allowing any conditional commissions to be offered through 

the MLS.  This includes in any field, Remarks or otherwise, as well as any media 

or attachments to the listing. 

 

 

Short Sale Commission Policy 

 

As with every other type of transaction in the MLS, the commission stated in the 

listing’s Buyer Broker and/or Sub Agent field is a binding contract at the time an 

offer is made on the property.  YOU MUST NOT CONDITIONALIZE AN OFFER 

OF COMPENSATION THROUGH THE MLS. 

 

See Rule 12.1 of the ARMLS Rules and Regulations for the compensation rule 

titled Cooperative Compensation Specified on Each Listing. 

http://www.armls.com/docs/data-integrity/armls-rules-regulations.pdf?sfvrsn=10
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A Subscriber will be in violation of the rules if the subscriber in any way (e.g. 

including, but not limited to: through any public or private remarks, any photo, 

virtual tour, link or attached document) conveys an offer of compensation any 

different than the stated gross percentage or flat dollar amount in the listing’s 

Buyer Broker and/or Sub Agent field. 

 

Per the ARMLS Penalty Policy, offers of conditional commissions in or attached 

to an MLS listing is a Penalty Violation.  It will result in the language being 

removed by ARMLS Data Integrity staff and a penalty imposed for the violation.  

See the Penalty Policy for more details.  Any violating conditional commission 

language that exists in the listing, that has not yet been removed, does not bind 

the Buyer’s Broker to a different commission than what is listed in the Buyer 

Broker/Sub Agent Compensation fields. 

 

Frequent Questions 

 

1. Question:  How can a Listing Broker inform the Buyer’s Broker of the 

likelihood that the commission will be reduced by the lender as a condition 

of the sale? 

 

Answer:  A portion of Rule 12.1 states:  This shall not preclude the Listing 

Participant from offering any Participant compensation other than the 

compensation indicated on his/her Listings as published by ARMLS provided the 

Listing Participant informs such Participant in writing before the Participant 

produces an offer to purchase and provided that the modification in the specified 

compensation is not the result of any agreement among all or with any other 

Subscribers. Any superseding offer of compensation must be expressed as 

either a percentage of the gross sales price or as a flat dollar amount. 

 

Additionally, Note 5 (mandatory) of the of the NAR model rules in reference to 

rule 12.1 states:  Nothing in these MLS rules precludes a listing participant and a 

cooperating participant, as a matter of mutual agreement, from modifying the 

cooperative compensation to be paid in the event of a successful transaction. 

 

A Broker may only alter the commission listed in the MLS if it is done in writing 

outside of the MLS.  Since the MLS must not be used for this purpose, the 

alternate compensation agreement must be done individually with the 

prospective Buyer’s Broker outside of the MLS. 

 

http://www.armls.com/docs/data-integrity/armls-penalty-policy.pdf?sfvrsn=28
http://www.armls.com/docs/data-integrity/armls-penalty-policy.pdf?sfvrsn=28
http://www.armls.com/docs/data-integrity/armls-rules-regulations.pdf?sfvrsn=10
http://www.armls.com/docs/data-integrity/armls-rules-regulations.pdf?sfvrsn=10


 

ARMLS Short Sale Policy Page 5 
 

ARMLS suggests putting a statement into the Realtor Remarks to inform any 

prospective Subscriber that they must call the Listing Agent prior to making any 

offers.  One compliant example would be: “You could also state that an additional 

addendum is required to be submitted prior to making an offer and to call for 

details”. 

 

2.  Question:  I brought a full price cash offer to the listing agent and the offer 

was refused.  They have no intention of selling the home for the price 

listed. Am I owed the commission on this property? 

Answer:  You should consult your Broker if you feel you are owed a commission.  
ARMLS does not have the authority to rule on contractual issues.  Also, you 
could not file for arbitration through your local association as there was no 
closing on the property.  

 

3. Question:  What if we closed on the property and I feel that I am owed a 

commission different than what I received?  

Answer:   In such a case, you would have the option to file for arbitration through 
your local association or AAR as the situation warrants. 
 

 
Property Features Field Requirement  

 

1. Question:  Which field and selection am I required to choose to indicate 

that this is a short sale for which an offer must be approved by the Lending 

Institution of record on the property as a condition of the sale? 

 

Answer:  “Short Sale Approval Required” is now the proper choice to use in the 

“Special Listing Conditions” field.  Participants must disclose potential short 

sales, where lender review and agreement is required, when reasonably 

known to the listing participants.  

 

Note: on some property types other than Residential, the proper selection for a 

short sale remains Lender/Corp Approval Required.  ARMLS is working to 

change those property types to be consistent with the Residential selection of 

Short Sale Approval Required. 

 

2.  Question:  Must the MLS listing state “Short Sale” (or other synonymous 

language) in the Public and/or REALTOR® Remarks of the listing if it 

indeed is a Short Sale? 
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Answer:  It is not a current requirement that you designate that the listing is a 

Short Sale in either of the Remarks fields.  You may include the information if you 

wish in either, both or none of the Remarks fields.  Short Sale Approval Required 

must be selected in the drop down menu of Special Listing Conditions.  

 

3. Question: “Special Listing Conditions” is marked as a required section on 

the profile sheet or in the MLS system.  Are we required to disclose the 

items under this section if one or more of the items in the drop down list 

apply to the property? 

 

Answer:  Yes.  If one or more (of the special conditions) apply to your listing you 

must select each appropriate drop down item.  You may only select N/A if 

none of the conditions apply to your listing.   

 

 

Revised Short Sale Policy Commission Language Enforcement 
  
All Active and AWC status listings that are subject to short sale approval by a third party will have until 
July 31, 2009 to remove any and all statements or references to commissions that may have conditions 
on the stated commission in the actual compensation field(s).  Other status listings will not be subject to 
removal of the language unless they are changed to be in Active or AWC status after July 31, 2009. 
  
On August 1, 2009 ARMLS will begin enforcing this policy per the procedures in the Penalty Policy.  This 
violation is considered an automatic violation per the Penalty Policy.  As such, the offending language will 
be removed by ARMLS staff upon its discovery and the list agent will be subject to whatever penalty 
corresponds to their current level on the penalty progression.  
  
Listings that are reported to the Compliance Department between June 24, 2009 and July 31, 2009 will 
receive a phone call with a reminder to the agent to remove the language prior to penalties being 
enforced.  Please go to the Link section on the flexmls Dashboard, or www.armls.com in the Subscriber’s 
area under the Rules & Policies link, for the entire Penalty Policy and Short Sale Policy. 
  
SYNOPSIS 
  
EFFECTIVE DATE OF REVISED SHORT SALE POLICY PROVISIONS:                 JUNE 24

th
, 2009 

  
DUE DATE TO REMOVE CONDITIONAL COMMISSION LANGUAGE  
FROM LISTINGS AND ANY ATTACHMENTS OR LINKS:                                      JULY 31

ST
, 2009 

  
ENFORCEMENT OF THE REVISED SHORT SALE COMMISSION POLICY 
FOR NEW AND EXISTING LISTINGS:                                                                AUGUST 1

ST
, 2009  

http://mk1.netatlantic.com/t/8102451/96802920/19072/0/

